Orta Avrupa’da bulunan küçük bir ülkedir. Başkenti Ljubljana’nın kelime anlamı “Sevilen Yer” olarak geçiyor. İki milyonluk nüfusuyla sakin bir Avrupa ülkesidir. Balkan ülkelerinin en gelişmiş ve refah seviyesi gayet yüksektir. Şarapları, bağlarıyla ünlenmiştir. Hatta şarap tadımları ve üzüm bağları rotası ile ilgili gezi planları bile vardır. Yaz turizmi ve kış turizmi fark etmeksizin gitmeniz gereken sakin bir Avrupa ülkesidir.

Slovenya vizesi şartları nelerdir ve nasıl alınır?

Slovenya’ya seyahat etmek isteyen Türk vatandaşlarından umuma mahsus (bordo) pasaport sahibi olanlar Slovenya vizesi almak zorundadır. Slovenya ile Türkiye arasında imzalanan vize muafiyeti anlaşması ile hususi (yeşil), hizmet (gri) ve diplomatik (siyah) pasaport sahibi Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları 180 gün içerisinde 90 gün konaklama süresini aşmayacak şekilde vizeden muaf tutulmuşlardır.

Slovenya, Schengen üyesi 26 ülke arasında yer almaktadır. Schengen üye ülkeleri arasında imzalanan anlaşma ile Schengen bölgesindeki her ülke ortak seyahat ve dolaşım haklarını birlikte paylaşmaları sebebiyle 26 üye ülkenin 420 milyonu aşan vatandaşı için bölge içerisinde ve dışında tek bir ülkeye seyahat eder gibi pasaport ve sınır kontrolü olmadan seyahat etme özgürlüğüne sahiplerdir. Sınır polisi belli bölgelerde kontrol yapma ve arama yapma yetkisine de sahiptir.

Slovenya vizesi alınması için kişinin öncelikle geçerli pasaportunun olması gerekmektedir. Sonrasında hangi amaç ile seyahat edeceğinin belirlenmesi ve vize türü seçildikten sonra buna uygun olarak vize başvurusu yapılmalıdır. Başvuru yapacak kişinin mesleki durumuna göre hazırlanacak vize evrakları ise kişinin özel sektör, kamu sektörü, işveren, öğrenci, ev hanımı, çiftçi, esnaf ve sanatkar, serbest meslek erbabı ve çalışmayan olmasına göre değişiklik göstermektedir.

Vize başvurusu için sunulacak evrakların doğru ve eksiksiz hazırlanması, vize alınması açısından önem arz etmektedir. Konsolosluk tarafından yetkilendirilmiş olan Premium Vize aracılığı ile başvurunuzu yapmanız işlemlerinizin hızlı ve sorunsuz bir şekilde tamamlanmasında sizlere büyük bir avantaj sağlayacaktır. Vize ile ilgili tüm sorularınızın yanıtlanması, evraklarınızın hazırlanması, adınıza başvuru merkezinden randevu alınması, vize başvuru formunuzun eksiksiz doldurulması, vizenin sonuçlanma sürecinin takibi; kısacası tüm vize adımlarında sizlere destek olmak vizyonumuzun önemli parçalarından biridir. Premium Vize’ye ulaşıp Slovenya vizesi ile ilgili uzman danışman kadromuzla iletişime geçip en kısa sürede işlemlerinizi başlatabilirsiniz.

Premium Vize ile Adım Adım Slovenya Cumhuriyeti Vizesi.

  • Premium Vize ile iletişime geçin: Vize danışmanlarımızı iletişim bilgisi bulunan sekmeden telefon ile arayabilirsiniz. Vize işlemleriniz için ilgili sorulara vereceğiniz cevaplara göre gerekli evrak bilgisi mail yoluyla sizlere iletilecektir.
  • Slovenya vize başvurusu için evrakları hazırlayın: Vize danışmanlarımızın size ilettiği Slovenya Vize Evrak listesini eksiksiz tamamlamanız gerekmektedir.
  • Vize başvurusu ile ilgili dosyanızı bize ulaştırın: Slovenya vizesi için gerekli tüm evrakların hazırlanarak dosya haline getirildikten sonra şahsen, kargo veya ek hizmetimiz olan kurye servisi ile ofislerimize ulaştırabilirsiniz. Dosyayı kargo şirketleri yoluyla Premium Vize’ye iletecekseniz kargo şirketinden kargo takip numarasını kargonuzu kolay takip edebilmeniz için not almanızı öneririz. Slovenya vize başvurusu için hazırladığınız dosya ofisimize ulaştıktan ve vize yetkililerimiz tarafından incelendikten sonra size eğer var ise eksik veya hatalı evraklarınızın bilgisi tarafınıza mail olarak iletilecek ayrıca vize süreciyle ilgili tarafınıza güncel bilgilendirmeler yapılacaktır.
  • Randevu alımı ve parmak izi işlemi: Avrupa Birliği Türkiye Yetkili Kurulu tarafından yayınlanan duyuru ile 25 Eylül 2014’ten itibaren yapılmak istenilen Schengen vize müracaatlarında Vize Bilgi Sitemi kapsamında vizeye tabi diğer ülke vatandaşlarından olduğu gibi Türk vatandaşlarından da parmak izi alınmaya başlanacağı bildirilmiştir. Bu bağlamda; 12 yaş altı çocukların, parmak izi alınması imkansız olan fiziki engellilerin ve Schengen ülkesinin davetlisi resmi heyet üyelerinin bu uygulamadan muaf olacakları bildirilmiştir. Schengen vizesi başvurusu sürecinde vermiş olduğunuz parmak izinin 5 yıl geçerliği mevcuttur. Evlilik ve boşanma sonrasındaki soyadı değişikliklerinde tekrardan parmak izi verilmesi gerekmektedir.
  • Sonuçlanan Slovenya Cumhuriyeti Vizenizin teslim alınması:Parmak izi veren veya parmak izi işleminden muaf olan tüm başvuru sahiplerinin vize işlemleri ile ilgili süreci Premium Vize bölümünün takibindedir. Slovenya vize başvuru işlemlerinin tamamlanma süresi, istenilen tüm evraklar verilmiş ise, başvuru merkezine başvuru yapıldığı gün ve dokümanların Ankara’ya gönderilmesi tarihinden itibaren 15 takvim günü arasında olacağı öngörülmektedir. Bu süre konsolosluğun ek belge talep etmesi ve Ankara Büyükelçiliği resmi tatil günlerine göre değişebilmektedir. İşlemler tamamlandıktan sonra her başvuru sahibi pasaportlarını Premium Vize ofisine şahsen gelerek veya ek servis olarak sunulacak kurye hizmetinden yararlanarak ya da tarafımıza verdikleri adrese kargo yoluyla gönderimi ile teslim alabilirler.

Slovenya Cumhuriyeti Vizesi Türleri

1) Slovenya Ulusal Vizesi

D vize kategorisi olarak adlandırılır, Slovenya Cumhuriyeti’nde 90 günden fazla kalacak kişilerin almak zorunda olduğu vize türüdür. İşlem süreci başvurunuzu yaptıktan sonra minimum 45 gün ile 90 gün sürebilmektedir. Süreçte evraklarınızı eksiksiz ve doğru teslim etmeniz gereklidir. Randevu alındıktan sonra başvuru, Slovenya Konsolosluğu veya Büyükelçiliği kanalı ile yapılacaktır. Slovenya D tipi vize türleri;

  1. Çalışma Vizesi
  2. Aile Birleşimi (Yerleşim)

2) Slovenya Schengen Vizesi

C vize kategorisi olarak adlandırılır. Slovenya Cumhuriyeti’nde 90 günden az kalacak kişilerin başvuracağı vize türüdür. Ülkeye seyahat için öncelikle seyahat türünü belirlemeniz zorunludur. Randevu alındıktan sonra işlemler yetkili aracı kurum üzerinden yapılacaktır, ortalama işlem süreci, başvuru tarihinden itibaren 15 takvim günü arasında olacağı öngörülmektedir. Başvuru dosyaları Ankara Büyükelçilince değerlendirmeye tabi tutulmaktadır.

Slovenya C vizesi için alt kategoriler;

  1. Turistlik Vize
  2. Aile & Arkadaş Ziyareti
  3. İş Ziyareti
  4. Eğitim ve Araştırma Vizesi
  5. Schengen Bölgeleri Tır Şoförleri Vizesi
  6. Havaalanı Transit vizesi (A Tipi)

Slovenya Cumhuriyeti’ne giriş için aşı zorunluluğu var mı ve hangi aşılar geçerli?

Slovenya’ya giriş için aşı zorunluluğu vardır, iki doz aşı olunması ve uluslararası aşı sertifikası ile beyan edilmesi gereklidir. İkinci doz aşı olunduktan 15 gün sonra seyahat edilebilmektedir. Kişi ilk aşısını olmuş ve sonrasında korona geçirmiş ise test sonucunu belgeledikten sonra ikinci doz istenmeden ülkeye giriş yapılabilmektedir. Slovenya’ya girişte tek doz aşı olundu ise PCR testi (48 saat önceden) yaptırmak zorunludur. Slovenya vizesi için geçerli aşılar aşağıda yer almaktadır.

  • BioNTech
  • Moderna
  • AstraZeneca
  • Janssen-Cilag