Birleşik Krallık; İngiltere, İskoçya, Galler ve Kuzey İrlanda olmak üzere 4 ülkeden oluşur. Doğusunda Kuzey Denizi, güneyinde Manş Denizi ve güneybatısında Kelt Denizi’yle bir ada ülkesi olan Birleşik Krallık anayasal monarşiyle yönetilir. Yani hem bir meclis hem de yüzyıllardır varlığını sürdüren bir hanedana sahiptir. Ülkede 1952’den bu yana tahtta olan 2. Elizabeth hüküm sürmektedir.

Birleşik Krallık yüzyıllardır dünyanın hem ekonomi hem eğitim hem kültür hem de finans merkezi olmuştur. Hemen herkesin yolu bir şekilde Birleşik Krallık ’tan geçer. Londra, Manchester, Liverpool, Glasgow, Birmingham, Edinburgh gibi birçok şehri bünyesinde barındıran ülke dünyanın 22. en büyük nüfusuna ev sahipliği yapar.

Diplomatik pasaport sahipleri hariç Husisi Pasaport, Umama mahsus pasaport ve Hizmet pasaportuna sahip kişilerin Birleşik Krallık’a seyahat edebilmek için vize almaları gerekmektedir.

İngiltere vize başvurusu

İngiltere, Türkiye’den yapılacak olan vize başvurularını ülke genelinde 7 başvuru merkezi aracılığıyla kabul etmektedir. Bu merkezler İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Antalya, Adana ve Gaziantep’te bulunan TLS Contact vize başvuru merkezleri olup bu merkezler üzerinden yapılan tüm başvurular İstanbul ve Ankara’da bulunan büyükelçilik ve başkonsolosluklarda değerlendirilmektedir.

İngiltere vize başvuruları seyahat gününden maksimum 3 ay önce yapılabilir. Dolayısıyla vizeye başvurmadan önce bir seyahat planınızın olması oldukça önemlidir.

İngiltere vize başvuruları randevu alınarak yapılmaktadır. Randevular internet üzerinden vize formları tamamlandıktan sonra alınır. Randevuların hangi güne alınabileceği, başvuru merkezinin yoğunluğuna ve güncel vize politikalarına göre değişiklik gösterebilir. Bu sebeple seyahat planınızı kesinleştirdiğinizde randevunuzu da almanızda faydalı olacaktır.

Vize başvurularının sonuçlanma süreleri konsolosluğun ek belge taleplerine, dönemsel yoğunluklara ve ülkelerin politikalara göre değişiklik gösterebilmektedir. Güncel durum hakkında Premium Vize’nin uzman danışmanları sizleri bilgilendirecektir.

Vize başvuru ücretleri 2022

Bazı ödemeden muaf tutulan vize türleri dışında her vize türü için başvuru ücretlidir. Vize başvuru ücretleri vize türüne ve vize süresine göre değişmektedir. Ayrıca vize harçları kur değişimlerine göre değişmektedir. Vize başvuru ödemeleri ise vize başvuru formlarının doldurulmasının ardından online olarak yapılmaktadır. Ödeme dekontu vize başvuru dosyasına eklenir. Vize reddi sonucunda harç ücretleri iade edilmez.

Vize harç ücreti dışında bazı vize başvuru merkezlerinin aldığı ek ücretler de bulunur. İzmir, Antalya ve Adana merkezlerinden başvuru yapacak olanlar ek olarak 55 pound öderler. Ayrıca başvuru merkezlerinin tümünde evraklar için tarama ücreti ödenir. Bu ücret yalnızca kredi kartıyla ödenebilir.

Eğer erken saatte başvuru yapmak istiyorsanız Prime Time Appointment, VIP olarak özel bir odada başvuru yapmak istiyorsanız Premium Lounge, esnek bir tarihte ve saatte başvuru yapmak istiyorsanız Flexi Appointment ve randevu almanın mümkün olmadığı zamanlarda randevusuz işlem yapmak istiyorsanız Walk-In hizmeti bulunur. Bu tip özel hizmetlerin hepsi ek ücrete tabidir. Ekstrem durumlarda bu hizmetler kullanılamayabilir. Konu hakkında daha detaylı bilgiyi Premium Vize’nin uzman danışmanlarından alabilirsiniz.

Başvuruların sonuçlanma süresini de hızlandırmak için belirli hizmetler bulunur. Priority Visa ile 4-5 iş günü içerisinde vize başvurunuzu sonuçlandırabilirsiniz. Konsolosluğun ek belge veya ek zaman taleplerine bağlı olarak süre biraz daha uzayabilir. Super Priority Visa ile ise 24 saat içerisinde vize başvurunuzu sonuçlandırabilirsiniz. Bu hizmetlerin tümü ek ücretlere tabidir.

Vize ücretleri 2022

  • Tier 4 öğrenci vizesi: 463 USD
  • Kısa dönem öğrenci vizesi: 255 USD
  • Standart ziyaretçi vizesi (6 aylık): 128 USD
  • Standart ziyaretçi vizesi (2 yıllık): 480 USD
  • Standart ziyaretçi vizesi (5 yıllık): 855 USD
  • Standart ziyaretçi vizesi (10 yıllık): 1068 USD
  • Transit vize (DATV): 45 USD
  • Transit vize (Visitor): 82 USD
  • Çocuk Standart ziyaretçi vizesi (6 aylık): 128 USD
  • Çocuk Standart ziyaretçi vizesi (2 yıllık): 480 USD
  • Çocuk Standart ziyaretçi vizesi (5 yıllık): 855 USD
  • Çocuk Standart ziyaretçi vizesi (10 yıllık): 1068 USD

Çalışma ve göçmenlik vizelerinin başvuru ücretleri birçok etkene bağlı olarak değişmektedir. Konuyla ilgili daha detaylı bilgiyi Premium Vize’nin uzman danışmanlarından alabilirsiniz.

Vize türleri

Birleşik Krallık vizesi almak için ilk etap vize türünü belirlemektir. Bunun için seyahat amacına ve seyahat süresine karar verilmelidir. Birleşik Krallık’ta birçok vize türü ve bu türlerin alt türleri bulunur.

Tier Sistemi

İngiltere vizelerinde diğer birçok ülkeden farklı olarak puan bazlı bir sistem bulunur. (PBS) Bu sistem İngiltere’ye okumaya, çalışmaya yatırım yapmaya gelenleri 5 farklı kategoriye ayırır. Belirli yeterliliklerden aldığınız puanlara göre göre kategoriniz belirlenir.

  • Yaş: Yaşınıza göre 5 – 20 puan aralığında bir puan alırsınız. Daha genç olan başvuru sahipleri daha yüksek puan alır.
  • İngilizce dil yeterlilik seviyesi: Bu alanda ise 10 puan üzerinden değerlendirilirsiniz. Uluslararası alanda kabul gören bir dil sınavından alınan sınav sonuç belgesiyle puanınız belirlenir.
  • Eğitim seviyesi: Bazı kategorilerde eğitim seviyenize göre 30 – 50 aralığında, bazı kategorilerde ise 5 – 15 puan aralığında puan verilir.
  • Gelir seviyesi: Bazı kategorilerde gelir seviyenize göre 15 – 45 aralığında, bazı kategorilerde ise 5 – 20 puan aralığında puan verilir.
  • İngiltere’de bulunma: Bazı kategorilerde daha önce İngiltere’de bulunan başvuru sahiplerine +5 puan verilir.
  • Sponsorluk Belgesi (Certificate of Sponsorship, CoS): Sponsorluk belgesi bulunan başvuru sahiplerine 30 – 50 aralığında puan verilir.

Bu puanlama sonucunda Tier 1 vizelerine minimum 95 puan alan başvuru sahipleri, Tier 2 vizelerine minimum 70 puan alan başvuru sahipleri, Tier 4 vizelerine minimum 40 puan alan başvuru sahipleri ve Tier 5 vizelerine farklı alt kategorilere göre minimum 40 veya 50 puan alan başvuru sahipleri başvurabilmektedir.

Tier 3 vizesi 2013 yılında yapılan açıklamaya göre resmen iptal edilmiştir.

Yukarıda verilen puan kriterlerinden ayrı olarak bazı vize türleri belirli yeterlilikleri şart koşmaktadır.  Puanlama sistemi ve ek yeterliliklerle ilgili daha detaylı bilgi için Premium Vize danışmanlarına ulaşabilirsiniz.

Standart Ziyaretçi Vizesi

Standart Ziyaretçi (Standard Visitor) vizesine sahip olan kişiler Birleşik Krallık’ta turizm, eğitim (6 aya kadar) ve iş amaçlı bulunabilirler. Bu vize genellikle 6 aylık verilir. Ancak tıbbi tedavi gibi özel sebepler dolayısıyla vize süresi uzatılabilir. Bu vize türü 6 aylık, 2 yıllık, 5 yıllık veya 10 yıllık alınabilir. Standart ziyaretçi vizesine seyahatten maksimum 3 ay öncesinde başvurulabilir. Standart Ziyaretçi vizesine sahip olan kişiler:

  • Turistik amaçlı bulunabilir
  • Ailelerini veya arkadaşlarını ziyaret edebilir
  • Resmi hayır kurumlarında 30 güne kadar gönüllülük yapabilir.
  • Birleşik Krallık üzerinden başka bir ülkeye seyahat edebilir.
  • İş görüşmesi, fuarlar veya toplantı gibi iş faaliyetlerine katılabilir.
  • 6 aya kadar kısa süreli dil eğitimi alabilir.
  • Tıbbi tedavi görebilir.

Kısa Dönem Öğrenci Vizesi

Kısa dönem öğrenci vizesi 6 ila 11 ay arası dil eğitimi almak isteyenler için uygun vize türüdür. Dil eğitimi amacıyla İngiltere’de bulunacak öğrenciler veya bu süreler dahilinde İngiltere’de çeşitli mesleki eğitim programlarına katılmak isteyen öğrenciler bu vize kategorisinde başvuru yapabilir.

Bu kategoride başvuru yapacak olan öğrencilerin her vize türünde istenen banka, iş vs. gibi belgelere ek olarak kaydolunan okuldan alınması gereken vize mektubunun ve konaklamaya dair bilgilerin bulunduğu bir belgenin de temin edilmesi gerekmektedir. Bu vize türünde herhangi bir İngilizce seviyesinde olma şartı aranmaz. Kişilerin kendi adına bankada parası yoksa, aile üyeleri ya da mantıklı sebeplerle açıklanabilen bir sponsorluk ilişkisi çerçevesinde 3. kişilerin hesabında para gösterilerek de başvuru yapılabilir. 18 yaşın altındaki öğrenciler için hem anne hem babadan muvafakatname alınması gerekmektedir. Kısa süreli öğrenci vizeleri başvuru yapılan eğitim sürelerine bağlı olarak 6 aya kadar alınacak olan eğitimlerde 6 aylık, 6 ayın üzerinde ve 11 aydan kısa olarak alınacak olan eğitimlerde 11 aylık verilmektedir. Vize başvurularında kullanılacak evrakların İngilizce olması veya İngilizce tercümelerinin yapılması gerekmektedir.

Öğrenci Vizesi (Tier 4)

Bu vize kategorisinde İngiltere’de öğrenci olarak uzun süreli eğitim almak isteyen lisans, yüksek lisans veya benzeri programlara katılacak 16 yaş ve üzerindeki öğrenciler için başvurular yapılmaktadır. Akademik amaçlı Tier 4 vize başvurularında bulunacak öğrencilerde IELTS dil seviyesi istenmektedir.

Tier4 öğrenci vizesi ile ilgili bilinmesi gereken en önemli unsurlardan biri de bankada gösterilmesi gereken tutarın kişinin kendi banka hesabında ya da anne-babasının banka hesabında en az 28 gün herhangi bir işlem görmeden beklemiş olması gerekmektedir. Hesapta gösterilmesi gereken para ise okul ücretine Londra için aylık 1.265 GBP, Londra dışındaki tüm bölgeler için aylık 1.015 GBP eklenerek hesaplanmaktadır. Öğrenci vizesi için hazırlanan tüm evrakların yeminli tercüman tarafından İngilizceye çevrilmiş, orijinalleriyle beraber vize başvurusuna eklenmesi gereklidir. Bunun dışında en son mezun olunan okulun diplomasının da başvuruya eklenmesi gerekmektedir.

Çocuk Öğrenci Vizesi (Child Student Visa – Tier 4)

İngiltere’de öğrenci olarak uzun süreli eğitimlere katılacak olan 4 – 17 yaş arasındaki öğrencilerin başvuru yapabileceği vize türüdür. İngiltere’de ortaokul ve lise eğitimi alacak öğrenciler bu kategoride vize başvurusu yapabilmektedir. Başvuru yapacak öğrencilerin genel olarak hazırlaması gereken evraklara ek olarak eğitim alacakları okuldan gönderilecek olan CAS (Confirmation of Acceptance for Studies) belgesi finansal durumu gösteren evraklar ve ebeveynlerin yurtdışına çıkış iznini gösteren muvafakatname gerekmektedir.

Kısa Dönem Çalışma Vizeleri

Birleşik Krallık için birçok kısa dönemli çalışma vizesi bulunur. Bunlar:

Tier 5 Charity Worker Visa: 12 aya kadar hayır kurumlarında gönüllü olarak çalışacak kişiler için geçerlidir.

Tier 5 Creative Worker Visa: Profesyonel olarak sanat ile ilgilenen kişiler için geçerlidir. 12 aya kadar alınabilir.

Tier 5 Government Authorized Exchange Visa: Kısa süreli iş veya eğitim için hükümet tarafından yetkilendirilmiş bir değişim programı kapsamıyla seyahat edecek kişiler için uygun vize türüdür.

Tier 5 International Agreement visa: Devlet yetkilileri için gerekli vizedir. 2 yıla kadar geçerlidir.

Tier 5 Religious Worker visa: Din adamları için geçerli vize türüdür. 2 yıla kadar uzatılabilir.

Seasonal Worker visa: Birleşik Krallık çiftliklerinde çalışmaya gelecekler için geçerlidir. 6 aya kadar geçerlidir.

Graduate visa: Birleşik Krallık’ta yükseköğretimini tamamladıktan sonra iş arayanlar için geçerli vizedir. 2 yıl geçerlidir.

Uzun Dönem Çalışma Vizeleri

Skilled Worker visa: Kalifiye elemanalar için devletçe tanınan bir şirkette çalışmanızı sağlayan vizedir. Genellikle 5 yıl sürelidir, 6 yıla kadar yenilenebilir.

Tier 2 Intra-company visa: Bir şirketin Birleşik Krallık ofisine transfer olan kişiler için uygun vize türüdür. 9 yıla kadar geçerlidir.

Health and Care Worker visa: Ulusal Sağlık Servisinde çalışacak kişiler için geçerlidir. 5 yıla kadar geçerlidir.

Tier 2 International Sportsperson visa: Seçkin koçlar veya sporcuların yararlanabileceği vize türüdür. 3 yıl kadar geçerlidir.

Tier 2 Minister of Religion visa: Birleşik Krallık’ta bir inanç topluluğundan iş teklifi alan kişilerin kullanabileceği vize türüdür. 3 yıla kadar geçerlidir.

Tier 1 Innovator visa: Onaylı bir kuruluş tarafından desteklenen inovatif bir iş planını olan kişiler bu vize tipinden yararlanabilirler. Bu vize tipi için bazı ek şartlar da aranmaktadır. Daha detaylı bilgi için danışmanlarımızla iletişime geçebilirsiniz.

Tier 1 Start-up visa: Birleşik Krallık’ta küçük bir iş kurma planı olan girişimciler için uygun vize tipidir. Bu vize tipi için bazı ek şartlar da aranmaktadır. Daha detaylı bilgi için danışmanlarımızla iletişime geçebilirsiniz.

Tier 1 Global Talent visa: 18 yaşından büyük ve akademik, sanat veya teknoloji alanında istisnai başarı göstermiş liderler için uygun vize türüdür. Kişinin başarılarının resmî kurumlarca onaylı olması gerekir. Bu vize tipi için bazı ek şartlar da aranmaktadır. Daha detaylı bilgi için danışmanlarımızla iletişime geçebilirsiniz.

Vize Evrak Listeleri

Vize için sunulması gereken evraklar başvurulan vize tipine, başvuran kişinin çalışma durumuna ve konsolosluğun güncel isteklerine göre değişiklik gösterebilmektedir. Başvurular resmi İngiliz makamlarınca değerlendirildiğinden özellikle başvuru için önemli olan belgelerin İngilizce yeminli tercümesi mutlaka vize başvuru dosyası içinde bulunmalıdır.

Başvurulan İngiltere vize türüne göre vize evrak listeleri değişiklik göstermektedir. Farklı vize türlerine göre beyan etmeniz gereken farklı evraklar bulunur.

Her vize türü için ortak evraklardan biri de elbette pasaporttur. Pasaportların geçerlilik tarihleri bulunur ve başvuru yapmadan önce pasaportunuzun hala geçerli olduğunu kontrol etmeniz oldukça önemlidir. Eğer geçerlilik tarihi geçmişse pasaport sürenizi uzatabilirsiniz ancak geçerli olmayan bir pasaportla İngiltere vizesine başvuramazsınız. Ayrıca başvuru yapılan pasaportun seyahat bitim tarihinden itibaren minimum 6 ay geçerliliğinin olması gerekmektedir.

Süresi geçmiş eski pasaportların vize bulunan ve kaşeli sayfalarının fotokopileri de başvuru formlarınızın eksiksiz ve doğru doldurulabilmesi için Premium Vize ofisine teslim edilmelidir.

Bir diğer önemli evrak ise GOV.UK web sitesinden online olarak doldurulan formlardır. Sitede vize başvuru türünün doğru seçilmesi oldukça önemlidir. Çünkü formlar vize türüne göre değişiklik gösterir. Ayrıca forma girilen bilgilerin doğru ve tutarlı olması vize almak için oldukça önemlidir. Hatalı veya yalan beyan vize reddine sebep olabilir.

İngiltere vizesinde sunulması gereken evraklardan bir diğeri ise hesap bilgileridir. Seyahati karşılayacak kişinin (başvuran kişi veya sponsoru) kimlik bilgileri ve banka hesap dökümleri sunulmalıdır. Hesapta seyahat amacınıza ve sürenize göre değişen bir miktarda para göstermek vize almak için oldukça önemlidir.

Sponsorluk için ise sponsor olan kişinin veya kurumun bir sponsorluk mektubu yazması gerekir. Ayrıca başvuru dosyasında sponsorun başvuran kişiyle ilişkisini beyan eden ve kanıtlayan evraklar bulundurmak da vize sonucunun olumlu olarak değerlendirilmesi açısından önem teşkil eder. Sponsorun kamu veya özel sektörde çalışmasına veya emekli olmasına göre dosyaya koyulacak evraklar değişiklik göstermektedir. Bu konuda Premium Vize’nin danışmanları sizleri daha detaylı bilgilendirecektir.

Eğer bir davet üzerine bir aile bireyi veya tanıdığın yanında konaklanacaksa mutlaka İngilizce yazılmış bir davet mektubu, adres doğrulamak için kalınacak adrese gelen iki adet fatura, davet eden kişinin İngiltere’deki vize veya vatandaşlık statüsünü gösteren belgeler ve finansal evraklar vize başvuru dosyasına eklenmelidir.

18 yaş altı kişiler için yapılan başvurularda muvafakatname oldukça önemlidir. Noter huzurunda kişinin ebeveynleri tarafından alınması gereken belgede çocuğun tek başına yurtdışına çıkmasına izin verdiği ifadesi kesinlikle yer almalıdır.

İngiltere Vize reddi

Vize başvurusu sırasında eksik veya yanlış belge teslimi ve vize türünün hatalı belirlenmesi vize reddine sebep olabilmektedir. Ayrıca vize başvurusu için doldurulan vize başvuru formunda verilen bilgilerin doğru ve tutarlı olması çok önemlidir. Eğer eksik veya yanlış bilgi girilirse yalan beyan olarak kabul edilir. Bu vize retlerinin en çok rastlanan sebeplerinden biridir. Başvuru sahibinin veya sponsorunun seyahati karşılayabilecek maddi güce sahip olduğunun kanıtlanması da vize başvurusunun olumlu sonuçlanması için oldukça önemlidir.

Vize reddi sonucunda ödediğiniz vize harcı ve evraklar için harcanan ek ücretler iade edilmez. Bu nedenle Birleşik Krallık vize başvurusu bir danışman gözetiminde titizlikle yapılmalıdır.

Güncel seyahat kuralları

Birleşik Krallık ’ta karantina uygulaması bulunmamaktadır. Uluslararası aşı kartı sunulması zorunluluğu kaldırılmıştır. Yolcuların seyahatten önce PCR testi sonucu sunmalarına da gerek yoktur. Ancak yolcular varışta rasgele olarak teste tabi tutulmaktadır. Test sonucu pozitif çıkan yolculardan Birleşik Krallık sağlık prosedürlerine uymaları beklenir. Ayrıca pandemi süresince uygulanan Birleşik Krallık ‘ta kalınacak adresin beyan edildiği locator form uygulaması da kaldırılmıştır.

İngiltere Vizesi ile ilgili Sıkça Sorulan Sorular​

İngiltere’de karantina zorunluluğu var mı?

Hayır. Yapılan son açıklamaya göre İngiltere’ye girişlerde karantina zorunluluğu bulunmuyor. Ayrıca ziyaretçilerin İngiltere’de kalacakları adresi beyan ettikleri locator form uygulaması da kaldırıldı.

İngiltere’ye girerken aşı kartım olmasına gerek var mı?

Yapılan son açıklamaya göre İngiltere normalleşme kararları doğrultusunda ülkeye girişlerde aşı kartı beyan etme zorunluluğunu kaldırmıştır.

Schengen Vizesiyle İngiltere’ye seyahat edilebilir mi?

Hayır. Schengen vizesi yalnızca Schengen bölgesindeki ülkeler için geçerlidir. İngiltere bu bölge içinde yer almaz. İngiltere’ye seyahat etmek isteyen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının İngiltere vizesi alması zorunludur.

İngiltere vizesi kaç günde çıkar?

İngiltere vizesinin çıkış süresi konsolosluğun ek belge taleplerine, yoğunluğa, tatil günlerine ve güncel ülke politikalarına göre değişebilmektedir.

İngiltere vizesi için ne kadar önceden başvurmam gerekir?

İngiltere vizesine maksimum 3 ay önceden başvurulabilir. Vizenin çıkış süresi ve başvuru için gerekli evrakların temin süresi göze alındığında işlemlerinize erkenden başlamak en iyisidir.

İngiltere vize başvurusundan önce uçak bileti alınmalı mı?

Vize başvurusu sırasında konaklama konfirmasyonu veya uçak bileti zorunlu belgelerden değildir. Ancak başvurunuzu güçlendirecek belgelerdir. Maliyetler, vize ret oranları ve başvuru şartlarınıza bağlı olarak bu sorunun yanıtı değişebilir. Bu konuda size en doğru bilgiyi Premium Vize’nin uzman danışmanları verecektir.

İngiltere vizesi hakkında daha detaylı bilgi almak ve vize sürecinizi Premium vizenin uzman danışmanlarıyla yürütmek için bizimle iletişime geçebilirsiniz.